Banner AGROSOL FAQ

FAQ - pogosto zastavljena vprašanja

Iz česa je AGROSOL?

AGROSOL je mešanica finomletih kamenin, brez dodatkov.

Iz katerih kamenin sestoji AGROSOL?

AGROSOL sestoji iz različnih kamenin, med katerimi prevladuje kalcijev karbonat.

Kako se uporablja AGROSOL?

Odmerek zmešamo z vodo in ga homogeniziramo. Natočimo vodo, vklopimo mešanje in pripravljeno brozgo vlijemo v škropilnico ter dodamo močilo. Ob stalnem mešanju opravimo premik na željeno površino. Poškropimo s primernim pritiskom; fina meglica. V kolikor škropimo samo z AGROSOL-om lahko škropljenje opravimo tudi pod močnim vpadom sončnih žarkov. Škropljenje opravimo vsaj 2 uri pred dežjem.

Ali lahko AGROSOL mešamo z drugimi foliarnimi sredstvi?

AGROSOL lahko kombiniramo z vsemi drugimi sredstvi. Pravzaprav je kombinacija s herbicidi ali fungicidi priporočljiva, saj okrepimo njihovo delovanje; prav tako pa zmanjšamo ali preprečimo potencialen fiziološki stres na rastlini zaradi uporabe FFS.

Kakšni so priporočljivi odmerki po HA površine?

Priporočen odmerek je odvisen od kulture. Za vse rastline pa velja: prvo škropljenje opraviti že zgodaj v vegetaciji pri 3 do 4 razvitih listih z 2kg/ha. Ponovitve z odmerki med 2,5kg/ha in 3,5kg/ha. Interval ponovitve na 10 do 21 dni.

Ali je pH tal pomemben za delovanje AGROSOL-a?

Ne, AGROSOL okrepi delovanje fotosinteze saj rastlini dovaja CO2. Uporaba AGROSOL-a je na kislih tleh zelo priporočljiva.

Kakšen učinek ima AGROSOL na rast rastlin?

Pozitiven! Celotna rast rastline je bolj skladna. Nekaj dni po škropljenju lahko vidimo temnejše liste, kar pomeni da poteka intenzivnejša asimilacija in proizvodnja sladkorjev v rastlini. Rastlina zgradi obsežnejši koreninski sistem. Okrepi mikorizni odnos s talnimi organizmi, saj več kakor 40% asimilatov v fotosintezi potuje preko korenin do rizosfere. Glej

Kakšne so njegove prednosti za rastline v sušnem ali vodnem stresu?

Z AGROSOL-om je celoten razvoj rastline okrepljen na naraven način. Ker rastlina lahko razvije globlje korenine bo uspešneje prenesla sušo. Povečane asimilacijske zmožnosti izboljšajo simbiotske odnose s talnim življenjem in rastlini omogočijo številne prednosti. (glej sliko Enterobcter cloacae)

Ali je PH vode pomemben?

Ne, delovanje AGROSOL-a se začne v notranjosti lista; v vodi je netopen.

Za katere rastline je primeren?

Optimalen je za vse zelene rastline ; za vse rastline, ki delujejo po principu fotosinteze..

Ali lahko zmanjšam količino gnojil in sredstev za varstvo rastlin?

Delovanje AGROSOL-a je usmerjeno v stimulacijo privzema CO2. Povečana asimilacija in tvorba sladkorjev okrepi izmenjavo s talnimi organizmi* (povezava na fotosinteza). Hranila, ki so na voljo, se koristijo bolj smotrno. Zmanjšajo se izgube zaradi izpiranja hranil. Ob sicer enaki količini razpoložljivih hranil se poveča količina suhe snovi. Odločitev o nadomestilu gnojil ali FFS-jev sprejema uporabnik sam.

Ali lahko, ker je AGROSOL netopen v vodi, pride do zamašitve škropilnih šob?

Ne! Velikost delcev je med 0 in 4 mikroni, velikost škropilnih šob pa je med 150 in 300 mikroni-zato do zamašitve zaradi AGROSOL-a ne more priti. V izrednih razmerah, kjer škropilna brozga ni bila ustrezno homogenizirana in škropilnica ni bila očiščena, lahko pride do zasušitve ostankov. AGROSOL ni koroziven, zato ne povzroča poškodb na materialih. Izpravna škropilna tehnika je osnova za dobro rokovanje z AGROSOL-om.

Ali pleveli rastejo močneje?

Z uporabo AGROSOL-a koristimo vsem rastlinam, saj omogočimo povečano izmenjavo surovin med rastlino in talnim življenjem. Kulturne rastline pa so v prednosti saj proizvajajo bolj kakovostne surovine, kar se odraža tudi v simbiozi s talnim življenjem. Glej sliko Rhizobia.

Kaj če zamudim predviden 10 -21 dnevni interval?

Kadarkoli v rastni dobi rastlina absorbira AGROSOL, ta pomembno okrepi fotosintezo in njen razvoj. Priporočljivo pa je zgodnje škropljenje od 3 do 5 listov dalje, saj zgodnejša stimulacija privzema CO2 pomeni več prednosti v rasti.

Kaj če predoziram odmerek?

Odmerka ne moremo predozirati tako da bi poškodovali rastline, saj ne povzroča ožigov niti ne škoduje tlem. V primeru prekoračenega odmerka se lahko pojavi bela sled na površini listov, ki se po nekaj dneh absorbira. Poskusi so pokazali, da več škropljenj poveča donose in kakovost.

V čem je AGROSOL tako drugačen?

AGROSOL je prvo sredstvo za oskrbo rastlin s CO2 na odprtih poljih. Do sedaj je bilo mogoče uporabljati COv kmetijstvu edino preko zaplinjanja prostorov s kontrolirano atmosfero kot so rastlinjaki.
AGROSOL oskrbi rastlino s CO2 na popolnoma naraven način. Je brez stranskih učinkov na okolje in s številnimi prednostmi za rastline ter talno življenje.

Ali lahko AGROSOL uporabimo tudi na manjših površinah?

Seveda, uporabimo 1 čajno žličko na liter vode (4g). Zmešamo v pršilniku in poškropimo po površinah listov.

Zakaj je sadje bolj sladko?

Z uporabo AGROSOL-a rastlina okrepi fotosintezo, zato delež suhe snovi v rastlini naraste. Povečana izmenjava z mikroorganizmi v tleh pa poskrbi za več okusa in manj vode. Glej mikrofarmerji.

Koliko vode lahko prihranim?

Odvisno od kulture in stanja tal. Univerza na Dunaju je v poskusu na sončnicah ugotovila 19% zmanjšanje porabe vode in povečanje suhe snovi za 13%. Golf igrišča beležijo v povprečju 33% manjšo porabo vode.

 

AGROSOL TV


AGROSOL image clip 2013
 

BayWa Talk (engl. subtitle)
 

Novice in Dogodki

LIQUIDNO naprej


 
LIQUID

Kvaliteto potrjujejo

Certifikat Der Grüne Punkt.  PDF File [78 KB]

Katalog Resource InfoXgen (odlomek).  Datoteka PDF [01:03 MB]

Vpisano v seznam sredstev za ekološko kmetovanje v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Švici.